Markeon Blog Tips, weetjes en advies voor je (zakelijke) teksten
Terug naar blog overzicht

Intensiever

Toen ik deze week op het punt stond om een formulier af te drukken welke ik had opgesteld, legde ik aan mijn collega uit dat ik nog even moest printen voordat hij het formulier van mij in ontvangst kon nemen. Of was het nu uitprinten? Waarom zeggen we uitprinten als printen ook volstaat? Het is zomaar één van die vele gewoontes die we in het dagelijks leven in onze taal gebruiken zonder dat we er verder over nadenken.

De Dikke van Dale keurt in elk geval beide uitspraken goed, maar waarom zijn er dan twee verschillende uitdrukkingen voor één en dezelfde handeling? Of hebben beide woorden dan toch een andere betekenis? Iemand legde mij uit dat printen wat nonchalanter overkomt. Als een formulier of brief wordt geprint, dan kan dat de suggestie opwekken dat het formulier of de brief na het printen ergens wordt opgeborgen, gearchiveerd of op de post gedaan. Terwijl er bij het uitprinten de indruk wordt gewekt dat het formulier of de brief direct wordt gecontroleerd of gebruikt.

In zo’n voorbeeld kun je ook meenemen dat je checkt of de inhoud van je koffer klopt voordat je op reis gaat. Nachecken is eveneens een goedgekeurd woord volgens Van Dale en als dat woord wordt gebruikt, wordt de suggestie gewekt dat de koffer veel beter en intensiever is gecontroleerd dan wanneer de koffer is gecheckt. Ik vind het een prettig gevoel als mijn koffer niet is gecheck op de inhoud maar dat deze is nagecheckt. Na pakjesavond wilde ik toch graag even de decoupeerzaag uitproberen die ik als cadeau mocht ontvangen. Ja, waarom ging ik het apparaat niet gewoon proberen maar uitproberen? Het wordt nu wat eentonig wellicht, maar met uitproberen ga je toch wat kritischer kijken naar de werking van het gloednieuwe apparaat. Toch is er geen duidelijke afspraak over de betekenis van beide woorden.

Nu dit onderwerp wat meer is uitvergroot en de betekenis wat verder is uitgefilterd, kunnen we weer over tot de orde van alledag. Laat je er niet van weerhouden om te printen of uit te printen.

Geplaatst in Webteksten op 15 Dec. 2016